Spring naar inhoud

Router beveiliging

U denkt dat u uw pc of laptop goed beveiligd heeft, maar hoe zit het met uw netwerk. Kunnen onuitgenodigde gasten niet zomaar op uw netwerk en via dit netwerk in uw pc komen. Het beveiligen van uw router is vaak een stap die door veel consumenten wordt vergeten en overgeslagen. Terwijl dit de basis is van uw beveiliging.

Router beveiliging
Beveiling van uw router is noodzaak

Allereerst zorgt u voor een goede beveiliging van uw laptop of PC: Op uw PC of laptop zitten drie beveiligingnivo's. De eerste beveiliging is de firewall. Deze heeft u aanstaan. Het tweede beveilingsnivo is windows zelf. Ook windows is up to date en alle beveiligingsupdates zijn uitgevoerd. Tot slot heeft u gekozen voor een goede virusscanner die ervoor zorgt dat uw pc of laptop voldoet aan alle beveilingseisen die tegenwoordig helaas nodig zijn.

Daarna zorgt u voor het op de juiste manier beveiligen van uw router. Standaard staat uw router namelijk open. U of uw provider heeft de router geinstalleerd en u heeft wifi op alle apparaten in huis. U heeft een wifi wachtwoord gekregen en een SSID(Wifi netwerk) en omdat alles werkt laat u het hierbij.

Echter de router is te benaderen via uw IP adres. En uw ip adres is te achterhalen door middel van uw woonadres. Oftewel een buitenstaander kan proberen via uw woonadres uw ip adres te achterhalen en kan door middel van uw ip adres uw router benaderen. Providers zetten niet standaard een wachtwoord in de router en laten dit veld leeg, waardoor een ongewenste gast eenvoudig in uw router kan komen. Eenmaal in uw router kunnen zij eenvoudig uw wifi wachtwoord en SSID uitlezen. Het aantal onbeveiligde routers in Nederland is schrikbarend groot. Dit gecombineerd met het feit dat er wachtwoorden op internet circuleren van bijna alle typen routers met wachtwoorden, zorgt voor een groot beveiligingsprobleem in Nederland.

U dient dan ook altijd een wachtwoord aan te maken voor uw router!

Ook uw SSID moet u hernoemen, aangezien iemand anders uit de code kan afleiden wie uw provider is en dus weet welk type router u gebruikt en wat het standaard wachtwoord is wat aan deze router is gekoppeld.
U dient uiteraard de SSID zodanig te hernoemen dat deze niet te herleiden is naar u. Dus zeker geen familienaam of straatnaam gebruiken.De 2e stap is dan ook het hernoemen van uw SSID.

De derde stap is uw wachtwoord van de SSID aanpassen. Opnieuw geen familienamen, huisdieren, kindernamen of straatnamen gebruiken. Het is het veiligst om te kiezen voor een reeks willekeurige getallen of cijfers in combinatie met tekens.

Stap 4: Zet in de router het versleutelingstype op WPA2.

De laatste stap die u dient uit te voeren is checken of er firmware updates beschikbaar zijn voor uw router. Als deze beschikbaar zijn dient u deze uit te voeren.

Omdat bij 90% van de consumenten apparaten delen aanstaat bij gebruik van de wifi, is het erg eenvoudig om via de router uw pc of laptop te benaderen. U dient bovenstaande stappen dan ook zorgvuldig en correct uit te voeren.

Mocht u hierover vragen hebben of wil u dit liever laten doen door een professional van Nerd-ICT. Neem dan contact op door te bellen met 0344-846237 of te mailen met info@nerd-ict.nl.